VENTEGALLERIET presenterer
Arkitekten som lekte med kobbertråd
en utstilling av
Vesna Maric
«Wire Art» i kobber av Vesna Maric, SpringString Desing.
VENTEGALLERIET presenterer
en utstilling av
«Wire Art» i kobber av Vesna Maric, SpringString Desing.
Vesna Maric er arkitekten som lekte med kobbertråd og ble smykkedesign-billedkunstner.
Konseptet hennes «Wire Art by SpringString Design» ble til inspirert av norsk natur og nordisk mønsterdesign. En helt unik form for billedkunst som du bør få med deg dersom du skulle befinne seg i nærheten av Ås. Motivene Vesna Maric stiller ut i Ventegalleriet hos Ås Helse henter i tillegg inspirasjon fra litteraturens fabler og legender. Kunstneren engasjerer seg for historiefortelling og forklarer at billedkunsten er en måte å holde historiene i live.
Veve- tvinneknikken Vesna benytter i sine bilder stammer fra russisk smykkedesign og ble bl.a. brukt av den verdensberømte juveléren Fabergé. Teknikken forekommer i dag frekvent i smykkedesignet til den tyske gullsmeden Wellendorff som har utviklet sitt eget merkevare «The Wellendorff Rope», hvor teknikken benyttes.
Vesna er oppvokst i Serbia og flyttet nylig til Norge da hennes mann fikk jobb i Oslo. Det skal ikke ha vært vanskelig for han å overtale henne til å bli med, selv om mange hjemme advarte henne om at det å flytte til et nytt land kunne bli tøft.
Veve-/tvinneteknikken Vesna Maric benytter i sine bilder stammer fra Russisk smykkedesign.
SpringString Design er et resultat av arkitekten som lekte med kobbertråd.
«Da jeg var liten fortalte de voksne om hvordan det var å bli stor. Hvor forskjellig det var fra det å være barn fordi man måtte være seriøs og ansvarsfull. De rådet meg til å leke så mye jeg kunne mens jeg fremdeles var liten, fordi snart ville jeg være voksen.
Så jeg lekte!
Først med dukker og deretter med fargestifter. Så oppdaget jeg bøkenes vidunderlige verden.» forteller Vesna.
Dagen kom da hun skulle studere. Vesna valgte arkitektstudiet fordi hun ville bli inspirert og leke mer. Hun fortsatte å tegne og å lære om kreativitet, form og farge og historiske skikkelser som heller ikke ville bli voksne. Berømte arkitekter som aldri lot være å leke. Hun ville bli som dem!
Hun fikk sin første jobb og var klar til å bli en hengiven arkitekt! Jobben viste seg å være alt annet enn hva hun hadde forventet. Året var 2008 og Finanskrisen tillot lite rom for kreativ utfoldelse.
«Jeg endte opp med en svær kjedelig jobb. Barnet i meg hadde det ikke godt. Hver dag hvisket det til meg: «Vær så snill, la oss leke!» forteller hun.
«Dragonfly» by SpringString Design. Fargene i designutkastet viser til de forskjellige kobbertrådene og hvor de skal benyttes i motivet.
Med hjelp og oppmuntring fra sin mann startet hun arbeid med kobbertråder. Først som smykkedesigner. Dette drev hun med i seks år. Deretter flyttet hun til Norge. Tanken om å leve vikingenes land var fristende. Hun så for seg hvordan hun kunne lage smykker inspirert av nordisk mytologi og kultur.
«Så oppdaget jeg naturen!» utbryter Vesna.
Hun gikk lange ettermiddagsturer gjennom skogen. Hun passerte innsjøer eller kom ut i en strandkant hvor hun kunne nyte utsikten av havet. Det vokste frem et ønske om å lage naturinspirerte motiver. Smykkedesign var ikke lengre nok, det tillot for lite kreativt spillerom følte hun.
Slik ble «Wire Art by SpringString» til, inspirert av norsk natur, nordisk mytologi og mønsterdesign. Motivene Vesna Maric stiller ut i Ventegalleriet hos Ås Helse henter i tillegg inspirasjon fra fabler og legender.
Velkommen skal du være!
I designet skisseres de enkelte kobbertrådene i forskjellige farger.
Kobbertråd, i 0,8mm. tykkelse, legges over skissen og svøpes lett over designet som i et penselstrøk.
Verktøyet som så brukes består av bl.a. hammer, tenger og pusseutstyr.
Kobbertråden bøyes med tang der hvor det er nødvendig.
Kobbertrådene blir hamret for å holde fasongen og deretter pusset for å få bort eventuelle merker.
De 0,8 mm. tykke kobbertrådene veves/tvinnes sammen av 0,3 mm. tråder.
Wire art produktet oksideres, ved bruk av «liver of sulfur», og fargen endres.
Kunsten renses med en metallbørste.
Deretter poleres den for en pen finish.
Til sist påføres en «coating» for å hindre videre oksidasjon.
Motering klargjøres ved å stikke hull gjennom papiret som former bakstykket.
Kobberkunsten monteres på ved å feste det gjennom papiret.
For mer informasjon og kontakt,
vennligst besøk Vesna Maric på facebook
eller instagram