VENTEGALLERIET presenterer
Livets minnebok
en utstilling av
IRIS fotogruppe
Alleen til Dyster gård av Dan Aamlid.
VENTEGALLERIET presenterer
en utstilling av
Alleen til Dyster gård av Dan Aamlid.
IRIS fotogruppe består av sju fotovenner bosatt i Ås og består av Erling Fløistad, Stig Nissen, Dan Aamlid, Ove Bergersen, Dag-Ragnar Blystad, Hilde Helgesen og Knut Werner Lindeberg Alsén.
Som gruppe har de ikke begrenset seg til spesielle motivområder, men flere har et større fokus på natur. I tillegg er også portretter, abstraksjoner og bymiljøer å finne blant motivene deres.Deres fotografiske bakgrunn varierer fra de helt selvlærte til dem med formell fotoutdanning. I dag fotograferer alle med digitalt fotoutstyr.
IRIS fotogruppe har hatt flere fotoutstillinger, bl.a. på Kulturhuset D6 i Ås i 2010, 2011, 2014, 2016 og 2017.
Last ned brosjyren for utstillingen her: [Brosjyre]
Landskap i Ås av Dan Aamlid.
Dan Aamlid er opprinnelig fra Vennesla nord for Kristiansand, og er utdannet botaniker og skogøkolog. Han er selvlært som fotograf og har drevet med fotografering siden 1968. Hans fotografiske interesseområde er landskap og naturdetaljer, særlig fjell og skog.
Mystikk i skogen
Aamlid er naturfotograf og finner stor glede i både å dokumentere natur og lete opp strukturer, former og farger i naturen. I store som i bitte små landskap. Det er mye skog og trær i bildene hans fordi han er fascinert av skogens mangfoldige egenskaper. Trærne har alt fra å være egne komplekse økosystem til å være en stor og viktig naturressurs. Dessuten er det mye mystikk å finne i skogen. For å få fram mystikken forsøker han mange ulike fotografiske metoder.
De aller fleste norske landskap er preget og påvirket av mennesker siden steinalderen. Landskapsbegrepet hans spenner fra de mest upåvirkete landskap til det urbane morderne landskap der vi bor og våre «installasjoner» er en del av landskapsbildet. Kulturlandskapet i Ås byr på mange flotte motiver.
Aamlid liker å lage bildene sine i sort hvitt, eller i få farger. Ofte med med til dels sterke kontraster da han opplever det som et grep for å forenkle og samtidig forsterke innhold og komposisjon, og på den måten få seeren til å leve seg inn i bildet og kanskje få en god opplevelse. Om han lykkes med det? Det er noe av det som er spennende med å stille ut bilder mener han – og se og høre på reaksjonene.
På hans hjemmeside finnes det mange andre bilder, ta gjerne en titt!
Høvel og spon av Erling Fløistad.
Erling Fløistad er opprinnellig fra Arendal. Utdannet gartner og hagebruker, og jobber med forskningsformidling. Erling er selvlært fotograf, og har fotografert siden 1978. Fotografisk interesseområde: tradisjonshåndtverk og natur.
Spon
Høvelspon og godt gammelt verktøy som lager spon har mye iboende estetikk. Årets prosjekt er biprodukter av hobbyaktiviteter i kjellerverkstedet. Å ta vare på gammelt verktøy er en interesse. Å finne ut hvordan det kan brukes er en annen mener Fløistad.
Forviklinger av Dag-Ragnar Blystad.
Dag-Ragnar Blystad er opprinnelig fra Stange. Han er utdannet som hagebrukskandidat, arbeider som forsker og er selvlært som fotograf. Han har fotografert siden 1980-tallet, men har vært mest aktiv siden 2001.
Sporer til undring
Blystad har siden ungdomstida vært interessert i bilder. Et tegnekurs i starten av tenårene førte til at bilder og gode illustrasjoner har vært et fokus siden den gang. Selv om det ikke ble yrkesveien. Utdanning og yrkesvalg førte til jobb med plantesjukdommer. Dette har også en svært visuelle side i og med at det er viktig å dokumenter symptomer. Han startet derfor med å fotografere symptomer på planter som en del av jobben.
Motivene er ofte stemninger og det som sporer til undring. Han har et er et ønske å ta vare på og vise noe av skjønnheten i hverdagslige motiver og landskap sine flyktige stemninger. Blystad har derfor alltid et kamera med i sekken.
Refleksjoner av Hilde Helgesen.
Hilde Helgesen er opprinnelig fra Fana utenfor Bergen, er utdannet innen matvitenskap ved NMBU og arbeider som forsker på NIBIO. Hilde er selvlært og har fotografert aktivt siden 1983. Fotografiske interesser er nærbilder, landskap, arkitektur og abstraksjon.
Noen få minutter
Helgesen ønsker å vise at vi i vårt nærmiljø har farger og former som kan gi den enkelte av oss store opplevelser. Hvis vi bare blir oppmerksomme nok. Bruk litt tid; stoppe opp; gå tett på; se detaljer. Det beriker hverdagen.
For henne er en viktig del av fotograferingen å fange akkurat dét bestemte lyset og akkurat den spesielle stemningen, – som kanskje bare varer noen få minutter. For så kunne hente dette frem igjen og nyte dette, på nytt og på nytt. Helgesen forteller at hun opplever fotografi som en samling av minner til livets minnebok.
Hennes bilder i denne utstillingen fokuserer på speiling, refleksjoner og det abstrakte uttrykket. Speiling i vann, speiling i skulptur, lys og vinkler sett gjennom vindusflater er noe som fascinerer inspirerer henne.
Glass i trapp av Knut Werner Lindeberg Alsén.
Knut Werner Lindeberg Alsén, bosatt i Ås, er formelt utdannet innen journalistikk, samfunnsvitenskap, filosofi, sosialpedagogikk og visuell – og digitalkommunikasjon. Werner arbeider fortiden som journalist. I tillegg til fotojournalistiske oppdrag, har han flere egne fotodokumentariske prosjekter innen kunst og kultur, urbanisme, humanitært arbeid og portretter.
For han er fotograferingsprosessen ensbetydende med en søken etter det avgjørende øyeblikk i en hendelse; søken etter fortellinger slik lengsler; sorger; gleder; adspredelser; eller bare en komposisjon, eller rett og slett bilder av ubetydeligheter; av ingenting. Hans bilder oppstår ofte gjennom intuisjon og tilfeldigheter og som et resultat av konkrete oppdrag i yrket. Følg han gjerne på instagram.
Høst av Ove Bergesen.
Ove Bergesen, er en norsk biolog og naturfotograf fra Trondheim, bosatt i Ås. Bergersen er utdannet biolog, og arbeider som seniorforsker på NIBIO. Han har deltatt i flere utstillinger og illustrert en rekke bøker. Han er spesielt kjent for sine bilder av insekter og planter. Bergersen er medlem i foreningen Norske Naturfotografer og tilknyttet bildebyrået Samfoto.
Bergersen står også for bildene i nettstedet og oppslagsverket Norges øyenstikkere, i regi av Norsk entomologisk forening og Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
Operahuset Oslo av Hilde Helgesen.
Alle bildene produseres på profesjonelt utstyr og kan leveres ferdig innrammet. For mer informasjon og kontakt, vennligst besøk IRIS fotogruppes egen facebook side:
Landskap av Dag-Ragnar Blystad.